Undersök förändringar

Att hålla sig frisk i god vigör kräver inte bara regelbunden motion och en berikande, varierad kost – det kräver också att man är medveten om sin kropp, att man undersöker förändringar och vågar be om råd eller vård.

sportsmedicineEn yttre förändring som då och då sker är att leverfläckar tillkommer på huden. Detta är oftast helt ofarligt och går att korrigera med borttagning på klinik, liksom det går att ta bort åderbråck och andra ytterst mänskliga små skavanker.

Men när det gäller de där mindre oskyldiga hudförändringarna, så gäller det att man är på snabb och påstridig med att få hjälp relativt omgående. I SN kan vi läsa om tips vad gäller att upptäcka framförallt malignt melanom, alltså hudcancer. Bland annat ska man vara vaksam om tillväxten av en fläck på huden är hastig och breder ut sig med över en centimeter i omkrets på ett år. Män ska särskilt vara observanta när det kommer till hudförändringar på ryggen medan kvinnor gärna ska hålla uppsikt över sina ben.

Det finns flera olika fläckar som kan uppkomma på kroppen, både farliga och ofarliga. Pigmentfläckar som melasma drabbar ofta yngre eller medelålders kvinnor och orsakas av sol men också hormoner i kroppen, till exempel vid graviditet eller under intag av p-piller. I en artikel i Expressen kan vi läsa vidare om allt från ytliga solskador som hos äldre kan övergå till just hudcancer, samt om vanliga födelsemärken som nästan alla är ofarliga och både kan skäras bort eller laserbehandlas.

Ha respekt för solen

Sedan rekommenderas det vidare att man vid starkt solsken inte använder solkräm utan främst klär sig i tunna tyger för skydd mot solen. Att sola solarium är något som inte heller är särskilt bra för huden, det bör undvikas i allra möjligaste mån. Men det vet nog de flesta redan. Att ha respekt för solen och annan skadande strålning är alltså av stor vikt, det kan till och med sägas vara livsviktigt.