Tillskott för ökat välmående

Personer som utöver mycket fysisk aktivitet löper större risk att drabbas av brist på olika näringsämnen. Som hjälp finns en mängd kosttillskott som med fördel kan tas för att stötta kroppens funktioner.

Att det är viktigt med en varierad kost råder det ingen tvekan om. Olika kosttillskott kan vara till stor nytta för den som har svårt att få i sig allt enbart via kosten. Det är lätt hänt för till exempel vegetarianer, personer som går på diet eller bara tränar hårt. Även den som inte utför någon större fysisk ansträngning kan med fördel ta kosttillskott för att öka sitt välmående.

”Protein finns i animaliska livsmedel och i baljväxter så som bönor och linser.”

Protein för muskeluppbyggnad

Protein är musklernas byggstenar. Om muskeluppbyggnad är det som eftersträvas kan det alltså vara en god idé att öka intaget av just protein. Protein finns i animaliska livsmedel och i baljväxter så som bönor och linser. Ett enkelt sätt att tillsätta mer protein i kosten utan att göra någon större förändring är rena proteintillskott. Pulver i olika smaker kan blandas med vatten för att få en shake likaväl som i gröten eller pannkakssmeten för en extra protein-boost och dessutom smaksättning på köpet.

Vitaminer och mineraler för minskad trötthet

Många viktiga vitaminer och mineraler får vi i oss via kosten. Men i vissa perioder kan det behövas kompletterande tillskott och inte minst vid ökad fysisk aktivitet. Olika brister ger olika symptom. D-vitamin till exempel, får vi delvis i oss via solens strålar. På vinterhalvåret minskar det naturliga intaget drastiskt, vilket gör att många behöver extra tillskott av just detta. C-vitamin är också viktigt då det bidrar till ett fungerande immunsystem och dessutom minskad trötthet. Hos kvinnliga idrottare är järnbrist vanligt. Järn är viktigt för bildandet av röda blodkroppar och en brist visar sig ofta genom blekhet och trötthet.