Hälsa är mer än vikt, även om vikten påverkar mycket i hur våra kroppar mår, inte minst våra värden. Som tur är kan vi snart testa våra värden och checka av vår hälsa hemmavid och slippa gå till läkaren, redan nu med vissa sjukdomar. Hälsotech-sektorn växer så det knakar, i både Sverige och utomlands.
För den som är intresserad av hälsa, kanske specifikt sin egen, kan det vara roligt att veta att detta är det hetaste området inom tech just nu. Allt fler vill kolla sin egen hälsa via appar och internet. Inte minst träffa läkare på det sättet.
Testa dig hemma
I en artikel i DH går det att läsa om hur tjejer tar mer ansvar för preventivmedel och har större kunskap om könssjukdomar än killar. Kunskap är dock makt, inte minst över sin egen kropp och hur den fungerar samt mår.
Att ha en bra översikt över sin psykiska och fysiska hälsa är en förutsättning för att må bra rent generellt. Till detta hör även den sexuella hälsan, som bland annat lätt kan kontrolleras via olika tester. Inte minst vad det gäller könssjukdomar. Gör ett klamydiatest om du misstänker att du är smittad så slipper du gå runt och oroa dig.
Hälsa + tech = sant
När Apple nyligen visade upp sin nya version av Apple Watch operativsystem, OS 4. Det visade sig handla väldigt mycket om hälsa och träning. Oväntat kanske. I träningsappen fanns flera nya träningsformer, inte minst den populära HIIT. Dessutom kommer klockan kunna kommunicera med hälsotillbehör som blodtrycksmätare. I denna artikel från MacWorld IDG går det att läsa mer om Watch OS 4 och den nya träningsappen.
Det är mycket angående hälsa som exploderat på tech-marknaden. I en artikel i Dagens Industri går det till exempel att läsa om hur hälsa är det allra hetaste på tapeten inom digital teknik. Hittills under 2017 har healthtech-bolag tagit in över 400 miljoner kronor i så kallat riskkapital. Men varför är sektorn så populär just nu?
Det är främst nya, digitala vårdbolag som tar in mycket pengar till investeringar. Det handlar mycket om att förbättra primärvården med olika plattformar. Sedan är det vidare så att man faktiskt kan behandla vissa sjukdomar, kroniska inte minst, på ett mer effektivt sätt som man genom en app bara koncentrerar sig på en. En sådan sjukdom är diabetes typ 2, en sjukdom som flera nya bolag fokuserat på. Det är även ett område som både Apple och Google investerat i. Även digital vård för artrospatienter och digitala preventivmedel har exploderat på marknaden.
Fler vill ta större ansvar för sin egen hälsa
Kanske är det så att det i och mer digitaliseringen blivit mycket enklare att ta kontroll över sin hälsa och sitt hälsotillstånd. Det kan sägas vara en del av en samhällsförändring där privatpersoner helt enkelt tar ett större ansvar och intresserar sig mer för sin egna hälsa. Dessutom avlastar det vården på flera sätt, det är nämligen enklare att förebygga sjukdomar hos individer när de har mer koll på sin hälsa och det är mindre tryck på vården när färre söker hjälp eftersom de kollar i appar först.