Ta reda på varför du svettas så mycket

Det finns flera orsaker till varför en människa svettas mer än en annan. Ofta beror det på helt naturliga orsaker, men ibland rotas svettningarna i något allvarligare såsom farlig fetma eller rent av en svettsjukdom.

Svettas du överdrivet mycket? Då kan du lida av sjukdomen Hyperhidros och kan vara i behov av att komma i kontakt med vården, speciellt när svettningarna uppstår när du inte ens anstränger dig. Känns det igen? Gå in på svettmottagningen.se och läs mer om vilka symptom du bör vara vaksam på. Om flera stämmer in på dig kan det vara värt att boka ett besök på mottagningen som hittas i Stockholm sedan den mottagning som fanns i Köpenhamn stängdes ned på grund av ändrade regler hos Försäkringskassan:

”Den 1 september stängde Svettmottagningen ner sin klinik i Köpenhamn. Enligt företaget beror det på att Försäkringskassan och Sveriges kommuner landsting (SKL) valt att begränsa rätten till ersättning vid behandlingar av svettning samt Högsta förvaltningsdomstolens beslut att patienter inte har rätt till ersättning vid vård i ett annat EU-land.” – läs mer här.

Fetma orsakar också svettningar

Något annat som kan vara bra att tänka på om du upplever att du svettas mer än andra eller mer än vad som bör vara normalt är att tänka till kring dina levnadsvanor. Om du lider av fetma kan detta nämligen också göra att du svettas på ett onormalt sätt och då är det viktigt att komma i form igen. Något som Expressen tipsar om är till exempel att börja med att ta fram måttbandet och kontrollera huruvida ditt magfett kan klassas som en hälsorisk. Visste du till exempel att om du som kvinna har ett midjemått som är över 80 centimeter så har du en förhöjd risk att drabbas av fettrelaterade hälsorisker? Samma gäller för dig som man och har ett midjemått på mer än 94 centimeter. För om du lägger på 8 centimeter, både som kvinna eller man så klassas fetman som hälsofarlig bukfetma – vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, demens och vanliga cancerformer, vilket du såklart inte vill drabbas av. Och vad är första tecknet på att du lider av fetma och inte bara lite extra hull? Att du börjar svettas på ett konstigt vis eftersom kroppen inte kan reglera den på normalt sett. I värsta fall kan du även lida av just Hyperhidros, så börja med att komma i form – du kommer garanterat må bättre.