Svullen mage kan vara IBS

Många som testat att banta och banta utan resultat kan faktiskt ha något som kallas för IBS. Det är en störning i mag- och tarmkanalen som ger svåra smärtor i magen och problem med avföringen. Att banta bort sin svullna mage kommer således inte fungera, utan att det handlar om att lägga om sin kost på annat vis. 

ont i magen, svullen mage

Man kan säga att IBS har kommit att bli en folksjukdom, som exempelvis fetma, men en tyst sådan. Länge har många trott att stor och svullen mage beror på att man är överviktig och att man äter onyttig kost, men faktum är att det kan vara så att man har IBS utan att veta om det.

Känslig tarm

Man kan sammantaget säga att IBS innebär att man har en känslig tarm. På Vårdguiden kan man läsa att symtomen varierar från person till person och beror på hur allvarlig din IBS är, men vanligt är att du haft dessa besvär i mer än tre månader:

  • har ont i magen ofta
  • har ont i magen när du ätit
  • går på toaletten oregelbundet
  • växlar mellan att var hård eller lös i magen
  • känner dig mycket uppsvälld i magen
  • har mycket gaser

 Vad ska man äta för att undvika besvär?

Om man är orolig för sina besvär och känner av symptom dagligen ska man söka vård på vårdcentralen. IBS har under senare år visat sig vara vanligare än man tidigare trott, faktum är att hela 15-20 procent av Sveriges befolkning har besvär som kan kopplat till IBS. Men för att undvika olika besvär så är det bra att börja med att söka vård för att se om det finns någon typ av medicinering man kan få, och sedan är det dags att ta tag i kost och träning. Fiberrik mat, som exempelvis kål, bönor och lök kan öka gaserna i magen, vilket ökar smärtor för den med IBS så denna typ av mat bör man undvika eller äta mindre av. Det handlar om att stoppa i sig mat som är snäll mot magen, skippa exempelvis laktos, starka kryddor, lök, frukt. Man ska äta mat i lugn och ro och se till att tugga ordentligt. Glöm inte att kombinera detta med regelbunden motion, eftersom det förbättrar tarmfunktionen och matsmältningen.