Rör dig mer på jobbet

Hur mycket rör du på dig under dagen? Att sitta stilla åtta timmar om dygnet har hälsovådliga konsekvenser, men som tur är finns saker du själv kan göra för att få in mer rörelse i vardagen. Här är några enkla tips.

Det är ohälsosamt med stillasittande, det känner de flesta av oss väl till. Så om du jobbar på en arbetsplats med mycket stillasittande kan det vara bra att säkerställa så du får röra dig lite mer under arbetsdagen. Ett alternativ som du kan göra är att anlita en PT som du träffar på lunchtimmen, men se också till att resterande delen av dagen innehåller rörelse den med – annars kommer din lunchträning kanske inte ge lika god effekt.

Tips på rörelseaktiviteter under arbetsdagen

Ett vanligt tips som brukar ges när det kommer till att minska sitt stillasittande under arbetsdagen är att ta pauser. Men sanningen är att just pauser från jobb är något som vi svenskar är väldigt dåliga på att ta, speciellt om vi känner att vi har mycket jobb som behöver bli gjort. Turligt nog har magasinet Modette delat med sig av en lista på saker som man kan göra utöver pauser för att få in rörelse, här är några guldkorn:

  • Stå upp i stället för att sitta – använd ditt ergonomiska skrivbord om du har ett, det är bättre att variera sin jobbställning än att sitta platt på bakdelen hela dagen.
  • Använd benen i stället för mailen eller chatten – har du en kollega du behöver få information ifrån kan det vara en god idé att ta en promenad till dennes plats i stället för att skicka meddelanden, om inget annat är det trevligt med en pratstund.
  • Gå mer, sitt mindre – trippar du runt i klackskor på jobbet är det förståeligt att du säkert vill sitta mer än att gå och stå, så ta på dig ett par bekväma skor så kommer du per automatik också röra dig mer.
  • Promenad-möten – strunta i sittande möten, ta med kollegan på en promenad runt kvarteret eller bara inne på kontoret i stället.
  • Omvärdera hur du tar dig till och från jobbet – har du möjlighet att gå eller cykla till jobbet i stället för att åka kollektiv är det ett bra alternativ, eller varför inte hoppa av bussen, tåget, spårvagnen eller tunnelbanan någon station tidigare och gå några extra meter.
  • Använd appar för mer koll – svårt att veta om du suttit för länge? Använd appar som säger åt dig när det är dags att växla ställning.