Paleo tillåter livets goda

Övervikt och fetma blir allt vanligare samtidigt som hälsorelaterade dieter och bantningsmetoder är väldigt populärt i dagens samhälle. Det nyaste på marknaden är Paleo, vilket snarare räknas som en livsstil än en diet. 

 

Att hitta en dieten perfekt diet går inte, och bara för att det fungerar för vissa fungerar det inte för alla. Näringsterapeuten Anna berättar i en artikel i Sveriges Radio att hon anser att begreppet diet ändrats med tiden. Egentligen betyder ordet livsstil, men handlar idag snarare mer om att gå ner i vikt än att må bra.

Paleo är en livsstil

Dagens trender kring kostvanor och dieter ändras ständigt. Enligt Dagens Nyheter är att räkna kalorier ute sedan länge, det nya är proteinrik och kolhydratssnål kost. Paleo kallas det nyaste tillskottet på marknaden och egentligen samma sak som stenålderskost. Många hävdar att det inte är en diet, utan just en livsstil. Paleo handlar om att äta sådant som kroppen är anpassad för att processa och att äta så näringsrik mat som möjligt. Maten ska vara ren och naturlig utan tillsatser som gluten, mjölk och socker. I Expressen kan man bland annat läsa om hur Paleo slagit stort i USA, där övervikt är ett stort hälsoproblem, vilket kan ha stort inflytande på framtida hälsa bland befolkningen.

God mat och vin är okej

De flesta som gått på diverse olika dieter kommer tycka att Paleo är en fantastisk livsstil där man inte behöver äta minimala portioner och gå med kurrande mage. Det gäller att hitta en balans, där man varken överäter eller underätter. Alkohol brukar vara strängt förbjudet i de flesta dieter, men enligt Paleo är vin i måttliga mängder helt okej att dricka, helst ekologiskt. Vin på nätet är det nya, man slipper köa och leta inne på systembolaget och vinet levereras direkt hem. Paleo syftar till att man helt enkelt ska äta som på stenåldern. Kött, fisk, fågel, ägg, grönsaker, rotfrukter, bär, frukt, frön, nötter, fetter och oljor hör till detta, vilket summerar det mesta av livets goda.