Nya vitamin-dieten

Det finns många olika metoder och dieter man kan testa på för att gå ner i vikt, men vissa fungerar bättre än andra och somliga kan vara rent av ohälsosamma – turligt nog finns det dieter som fokuserar på hälsa och viktnedgång i kombination och en sådan är den nya vitamin-dieten.

Viljan att förlora några oönskade kilon har vi nog alla känt någon gång och gett oss på försök till att banta bort dessa. Men många gånger när man bantar så kommer kilona tillbaka lika fort som man slutar med sin diet då dessa metoder fokuserar på direkt viktminskning och inte långvarig. Därför är det bättre att fokusera på en långsiktig lösning när man vill förändra sin vikt, för ofta handlar det nämligen om att helt enkelt lägga om sina kostvanor i helhet. En sådan diet som fokuserar på just långsiktig lösning är den nya vitamin-dieten som inte är en ren bantningsmetod utan snarare ett sätt att lägga om sina kostvanor – utan att banta.

Starkt fokus på bra vitaminer och mineraler

sol himmelSom dess namn avslöjar så fokuserar den nya vitamin-dieten på att man ska få i sig de vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att fungera, utan att för den delen lägga om hela sin kost. Och det är enkelt. För vissa räcker det till exempel med att börja äta ett extra kosttillskott såsom Vitaepro för att få i sig det som kroppen i dagsläget saknar. Men för andra kan det handla om att lägga om fler än en vana. Något som bland annat Expressen skriver om dieten är att man främst ska satsa på att få i sig kalcium och D-vitamin då dessa två är vad vi ofta saknar, framförallt som vi bor i ett land där solen inte skiner under majoriteten av året och om man inte äter mjölkprodukter. Vad man därför tipsar om för att vi ska få i oss dessa är att antingen äta just tillskott eller äter mer av produkter som innehåller dessa.

Ät detta för kalcium och D-vitamin

 • Kalcium:
  – ost såsom parmesan, camembert, fetaost och halloumi
  – örter som dill och persilja
  – nötter och frön såsom sötmandlar, linfrön, hasselnötter och paranötter
  – grönsaker som grönkål, spenat och broccoli
 • D-vitamin:
  – fisk som makrill, hälleflundra, sill och lax
  – ägg
  – spendera 30 minuter i solen under sommaren

Vitamin-metoden bränner fett fortare

kaffebönor mindreNågot som tidningen MåBra skriver om den nya dieten är att den i studier visat att man bränner fett snabbare och mer effektivt när man adderar mer vitaminer och mineraler i sin kost. Vad dieten gör är nämligen att den boostar kroppens egna förmågor att hantera och förbränna det vi äter, vilket gör att man i många fall inte heller behöver lägga om sin kost. Självklart om man äter mycket halvfabrikat och snabbmat så behöver man ändra om lite mer, men om man äter normalt är det egentligen bara att fortsätta äta som man gör i dagsläget med undantaget att man fokuserar på att få i sig extra vitaminer. Ett tips är att även läsa på om andra nyttiga vanor man kan lägga till med, men också att man läser med kritiska ögon. Något som till exempel Metro skriver om är den hyllade kaffebönor-dieten som för några år sedan blev populär då det påstods att orostade bönor skulle bidra till en ökad fettförbränning och snabb viktminskning, men det visade sig vara falsk – så tro inte på allt du läser utan att göra egna efterforskningar först.