Bortsett från vinet så skulle nog många av de som lider av övervikt idag kunna gå ned om de prövade på Bantings och Harveys metod. Men ingenstans är nyhetens behag så starkt som när det kommer till bantningsmetoder och dieter. Delvis beror det nog på att många människor drömmer om att hitta en ”quick fix”, som ska lösa deras viktproblem snabbt och enkelt.
En annan bidragande orsak är att den som lanserar en effektiv metod för att gå ned i vikt kommer att kunna tjäna stora pengar. Detta bevisas av försäljningsframgångarna för William Bantings skrift från 1860-talet, och det är därför lockande att lansera hans råd på nytt, i lätt modifierad form.
Men det här betyder inte nödvändigtvis att de som står bakom dieterna enbart är lycksökare. Det viktigaste är att dieterna fungerar, och det gör de för det mesta också.
Atkins
En av de mest kända dieterna som baseras på idén om ett lågt intag av kolhydrater är Atkins-dieten, döpt efter upphovsmannen Rober Atkins. Dieten slog igenom på 1990-talet, och banade väg för en förändrad syn på fett, protein och kolhydrater i kosten. Men faktum är att Atkins lanserade de flesta av sina idéer redan 1972, i boken Dr Atkins’ Diet Revolution. Vid denna tid var det dock fettet som betraktades som boven bakom den accelererande viktuppgången i många länder.
Principen bakom Atkinsdieten är att kroppen gör av med mer energi för att förbränna fett och protein än för att förbränna lättsmälta kolhydrater. Om inte kolhydrater tillförs kommer energin för förbränningen att tas från kroppsfettet istället.
Montignac-metoden
En diet som på många sätt liknar Atkins är Montignac-metoden, som utvecklades av fransmannen Michel Montignac, med en bakgrund inom läkemedelsindustrin. Dieten handlar framför allt om att undvika dåliga kolhydrater och fetter. Man kan säga att den är hårdare mot fett och snällare mot kolhydrater än Atkins-dieten är.
Montignac bedömde kolhydrater efter deras glykemiska index, och varande framför allt för kombinationen av snabba kolhydrater och fett. Snabba kolhydrater finns i socker, potatis, ris och vitt bröd.