Maten som ger bättre syn

Det finns mycket en kan göra för att ta hand om sig och ge sin kropp det bästa. När det kommer till ens syn kan rätt kost förebygga både dålig syn samt olika ögonsjukdomar.

26102-blueberryÄter vi en bra och allsidig kost behövs inga kosttillskott, om man inte lever på en vegansk kost det vill säga och kan behöva komplettera. Men om man känner att man vill ge sin syn det bästa, kanske efter en ögonoperation eller för att försöka förebygga en, så ska man fundera på hur man äter och välja mat med mycket A-vitaminer skriver Aftonbladet.se.

”A-vitamin behövs för att synen ska fungera och har även betydelse för funktion hos hud och slemhinnor. Ett tidigt symtom på brist är nattblindhet och långvarig brist kan ge blindhet. Rent globalt i världen anser man att brist på A-vitamin är den vanligaste orsaken till blindhet.”

A-vitamin finns i bland annat ägg, fisk och lever. Även i grönsaker, men som måste tillagas för att genomgå en process innan A-vitaminet blir till – något att tänka på för alla veganer

Vårdguidens sajt går det att finna mer information om kost och hur vi bör äta för att må så bra som möjligt. Det är även otroligt viktigt att man tänker på om man märker att sin syn börjar förändras. Detta för att kunna ta hjälp och göra någonting åt det så snabbt som möjligt. Med dagens utveckling finns det, förutom bra kost, mycket som man kan göra för att få behålla synen.