LCHF, omtalad och god

Den trendigaste dieten just nu är utan tvekan LCHF, vilket står för Low Carb High Fat. Dieten (eller livstilen som vissa föredrar att kalla den) går ut på att äta så lite kolhydrater som möjligt och ersätta det med fett. Eftersom kosten är väldigt ny, finns det inga vetenskapliga studier av den – men om man ser till de som utöver den, har den utan tvekan fungerat på flera.

Man kan förklara dieten (väldigt förenklat) så här: Kolhydrater – både snabba och långsamma, bryts ner till enkla sockerarter vilka används som energi. I samband med det stiger blodsockret som sedan driver på insulinproduktionen. Om man slutar med kolhydrater i kosten får man en lägre blodsockerhalt, och även insulinprodtionen minskar. För att klara av att inte äta kolhydrater, måste man få i sig fett. Människan är i behöv av vissa fettsyror, och dessa finns främst i kött, vegetabilier, nötter, frön, alger och fisk. Om man byter ut kolhydraterna mot dessa fettsyror så byter helt enkelt kroppen energikälla.

Njutardieten

Det är många som följer LCHF, och anhängarna blir bara fler och fler. Samtidigt är det många som är väldigt anti LCHF, som menar att man blir trött och trög av att inte få i sig kolhydrater. Vem som har rätt, och vem som har fel får tiden avgöra – men om man vill gå ner i vikt snabbt, är det helt klart ett bra alternativ. Sen är det extra roligt med LCHF eftersom man får äta mycket och god mat. Kosten fhar av många kallats som ”njutardieten”, eftersom man inte behöver plocka bort det goda från tallriken. Det är också väldigt lätt att leva efter LCHF-dieten, så länge man pluggar p lite om vad en kan äta och inte. Sen är det också väldigt lätt att laga själv, eftersom man inte behöver tänka allt för mycket på hur det tillagas, och påminner om det vi ätit tidigare – bara med mindre kolhydrater och mer fett. Som bevis på hur gott LCHF kan vara kommer här ett riktigt gott recept.

Fläskytterfilé med bacon

Du behöver:

 • Fläsktterfilé, cirka 1 kg
 • 1 paket bacon
 • Salt och peppar
 • Vitlökspulver
 • Forest Blend
 • Smör
 • 1 ask Crème Bonjour
 • Vitlök
 • 3 dl grädde
 • Soja och kalvfond

Tillaga köttet:

 1. Börja med att sätta ugnen på 150 grader.
 2. Putsa filén och strö över kryddorna, stek sedan den i smör tills du får en fin yta.
 3. Sätt köttet i en ugnsform och lägg bacon ovanpå, så att de täcker runtom filén. Baconskarven ska vara neråt.
 4. Stek sedan i ugnen på 150 grader i cirka 45 minuter.

Vitlökssås:

 1. Blanda Créme Bonjour och vitlök och koka upp i en kastrull.
 2. Smaksätt med soja och halvfond samt krydda.
 3. Häll i skyn från fläskfilén

Så, nu kan du servera med goda grönsaker! Smörstekt brysselkål kan verkligen rekommenderas till. Om du känner att du vill ha med lite kolhydrater ändå (kanske kör du LCHF på halvfart) är potatis någonting som passar riktigt bra till den här rätten. Men om du vill gå ner i vikt snabbt, är det bättre att ta lite extra sås istället för potatis.