Läkarintyg krävs för nattarbete

Anställda som arbetar minst 3 timmar av dygnets timmar mellan 22-07 måste erbjudas medicinsk kontroll av sin arbetsgivare. Undersökningen ska göras innan du börjar jobba med ditt nya nattarbete, och sedan ska det göras uppföljningar som varierar beroende på yrkesgrupp. Detta görs för att du som arbetstagare inte ska löpa en risk för att drabbas av ohälsa som en direkt konsekvens av ditt arbete. Men hur stor är risken? Det beror på din genetik.

Om du själv ska göra en undersökning kan du boka tid hos Medicinska Intyg. Det man tittar på är bland annat om man löper en ökad  risk att drabbas av ohälsa eller olycksfall i sitt arbete. Man kan också beställa läkarintyg om man ska göra följande:

  • Dyka
  • Arbeta med bly eller härdplaster
  • Om man ska teckna försäkring
  • Om ens resa blev inställd

Och en massa annat.

Sverige rankar som ett av världens bästa länder när det kommer till vård. Och denna fantastiska vård erbjuds dygnet runt. Och det råder delade meningar ifall nattarbete är direkt skadligt för kroppen eller inte. I en debattartikel i jp.se menar man till exempel att det finns forskning som tyder på att nattarbete kan leda till stress, sömnsvårigheter, hjärt- och kärlsjukdomar och olika magbesvär och tarmsjukdomar.

Dygnsrytmen varierar hos människor

I ett reportage i SR.se hör vi istället det motsatta. En ny studie, som har sammanställt olika forskningsresultat som gäller nattarbete och ohälsa, pekar på att det inte finns några belägg som styrker detta påstående.

Det som däremot går att bevisa är att oregelbundenhet är skadlig, det vill säg, att gå emot sin egen dygnsrytm för ofta. Förra årets Nobelpristagare upptäckte genen som styr vår dygnsrytm, och den kommer vara avgörande för när det är som mest optimalt för oss att jobba. Olika människor har olika dygnsrytmer inprogrammerade i våra celler, och därför föredrar vissa tidiga morgnar framför sena kvällen och vice versa.

Jobbar vi skift kommer vi hela tiden störa vi våra gener och det leder till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Är vi kvällsmänniskor löper vi dock mindre risk för det.