Kroppen påverkas av nattarbete

Det är många i Sverige som jobbar natt, allt från läkare, sjuksköterskor och låssmeder med jourjobb, till poliser och personliga assistenter. Men faktum är att vår kropp kan påverkar mer än vad vi tror av att jobba natt.

Vi har tidigare skrivit om att det krävs läkarintyg för nattarbete. Detta är en bra grej om många fler arbetsgivare skulle införskaffa, eftersom det nattliga arbetet påverkar många mer än man kan tro.

Sömnen på dagen är inte lika effektiv

Om man ska tro forskningen så är vi gjorda för att sova på natten och vara vakna på dagen, men såklart finns det natt och dagmänniskor som trivs mer eller mindre bra vid att vara vakna vissa tider på dygnet. Man får inte gömma att alla människor är olika. I en artikel från Metro kan man däremot läsa om att det inte är lika effektivt att sova på dagen som på natten, och att matsmältningen fungerar sämre på natten, alltså något som personer med nattliga jobb ofta gör: sover på dagen och är vakna på natten och kanske äter.

”Människans biologiska system är utformat för att vi ska vara aktiva på dagen och sova på natten”, säger en professor till Metro.

Kroppen fungerar sämre

Under natten fungerar några av kroppens funktioner sämre, till exempel matsmältningen. På grund av detta bör de som jobbar natt inte äta så tunga måltider när man arbetar, det kan leda till viktuppgång och magproblem. det handlar att skapa sig själv rutiner som fungerar med nattarbete, annars blir man lätt slut, väldigt fort. Det kan då till exempel ta en hel vecka att återhämta sig från ett nattpass.