Kritik mot olika dieter

Övervikt är i sig en riskfaktor när det gäller hälsa. Därför innebär det alltid en hälsovinst att gå ner i vikt, förutsatt att man är överviktig. Det här är viktigt att komma ihåg när olika dieter diskuteras: allt som fungerar är bra, och det som inte fungerar för en person kan fungera för någon annan. Därför kan man inte säga att det som inte fungerar är dåligt, så länge det fungerar för någon. Ingen diet som fungerar är egentligen sämre än någon annan som också fungerar.

Men med detta sagt kan det ändå vara på sin plats att redogöra för en del av den kritik som riktats mot olika dieter, och som framför allt kan vara intressant att känna till för den som funderar på vilken diet som kommer att fungera bäst för en själv. Riskfaktorer kan vara värda att ta i beaktande då.

Vilken kritik finns?

Glykemiskt index, som blivit populärt inte minst i Sverige, är inte helt enkelt att räkna med i praktiken. En matvaras glykemiska index beror inte bara på dess innehåll av kolhydrater, utan även på saker som hur den har tillagats och vad den serveras tillsammans med.

Atkins-dieten har varit kontroversiell sedan Dr Atkins publicerade sin första bok i början av 70-talet. Men det finns seriös medicinsk kritik som har riktats mot den. Det har hävdats att dieter som innehåller mycket protein och lite kolhydrater ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Detta motsägs dock av en studie som publicerats i New England Journal of Medicine.

I Sverige är det troligen Annika ”Fettdoktorn” Dahlqvist som blivit mest känd, och fått mest kritik, för sina kostråd. Många gånger har hon dock blivit felciterad, menar hon själv.