Dö inte i förtid – jobba på din hälsa

Hur får du livet att bli så långt som möjligt? Det handlar bland annat om att jobba på hälsan, både fysiskt och psykiskt. Här är bra kost och regelbunden motion nödvändiga delar i hälsoarbetet.

Många har dessvärre en sämre hälsa, med övervikt och tillkommande hjärtproblem. Delar av orsaken kan då vara bristande motion genom livet, men även dålig mat med högt socker- och fettinnehåll och lite näring. Du som dessvärre förlorar en anhörig kan bli tvingad att uppsöka en begravningsbyrå för att ordna med en fin begravning – till någon som gått bort alldeles för tidigt.

 

Många kämpar med att gå ned i vikt – i många år

I en artikel i Svenska Yle går det att läsa följande:

 

Risken för hjärtsjukdom, hjärtinfarkter och högt blodtryck stiger hos medelålders personer då deras kroppsviktsindex BMI överstiger 22–23, visar en omfattande studie vid Glasgows universitet – Svenska Yle

 

Det visar på att det är viktigare än någonsin att hålla sin kroppsvikt på en jämn, sund nivå och det med hjälp av just rätt mat, rätt portionsmängd men även genom regelbunden träning – både av kondition och styrka. Men det kan vara väldigt svårt för en person med fetma att vinna kampen om sin vikt, i Forskning.se går det till exempel att läsa om hur många personer med svår fetma för en ensam och långvarig kamp mot sina kilon, ibland utan att lyckas. Så om du tror att denna grupp inte försöker gå ner i vikt så har du helt enkelt fel.

 

Mer om övervikt och fetma kan du läsa om på Vårdguiden.