Gå ner i vikt med GI

GI-metoden är ett av de säkraste sätten att gå ned i vikt. Dessutom är den skonsam mot hjärta och blodkärl.

Att gå ned i vikt var länge synonymt med att svälta sig. Det här förändrades på allvar med GI-dieten, som hävdade att snabba kolhydrater, med högt glykemiskt index, var boven som låg bakom övervikt, fetma och inte minst hjärt- och kärlsjukdomar. En metastudie utförd av Cochrane-nätverket, som gör kvalitetsbedömningar av medicinsk forskning, visade dock att de som följde GI-metoden gick ned mest i vikt, och samtidigt hade bäst livskvalitet. Detta beror på att man får äta sig mätt när man följer GI-metoden.

Diabetiker gör blodprov

Vad är GI?

GI står för glykemiskt index, ett mått på kostens påverkan på blodsockerhalten. Ju högre glykemiskt index, desto mer påverkas blodsockret. Vitt bröd brukar ha ett GI på ungefär 100, och ju lägre GI, desto bättre. Andra kolhydratkällor att undvika är socker, vitt ris och standardpasta.

När vi äter mat med högt GI går blodsockret upp, vilket gör att ett blodsockersänkande hormon, insulin, frigörs. Insulinet påverkar också kroppsvikten, eftersom det är fettbildande. Dessutom gör insulinet att blodsockret snabbt sjunker igen, till en lägre nivå än det var på från början. Detta påverkar humöret, och gör oss trötta och sura.

Genom att äta mat med ett lägre glykemiskt index hålls blodsockret på en mer konstant nivå. Det påverkar inte bara humöret, utan även hälsan. Faktum är att GI-metoden ursprungligen utvecklades för att hjälpa diabetiker att undvika högt blodsocker.

GI i vardagen

Att anpassa sin kost efter GI-metoden är inte svårt, men man kan behöva lite hjälp på traven. Varför inte testa Hollywood-metoden, alltså lådor med GI-anpassade matlådor som levereras till jobbet. Detta är vad företaget GI-boxen erbjuder.

Vill du i stället laga GI-maten själv? Svenska Dagbladet har satt samman en lista med 10 GI-recept som passar bra i matlådan. Du hittar listan här.