Extrembantning kan ge dig hjärtfel

Allt yngre tjejer testar extrema bantningsmetoder och allt fler tjejer blir sjuka av det. Cancer som i kvällstidningarna kallas för LCHF-Cancer skakar Sverige in i det nya feta mattänket. Smör, feta köttprodukter och feta mjölkprodukter ska göra att vi går ner i vikt och uteslutning av kolhydrater har visat sig vara effektiv för diabetiker. Samtidigt har för högt intag av kött och fett visat sig ge problem på hjärtat och just köttintaget ger tarm- och magcancer. Ska man börja en LCHF-diet så kan det komma att bli viktigt med HLR utbildning.

Många svenskar har testat på LCHF-dieten och även om den visat sig ha god effekt på diabetiker som den var avsedd för ifrån början så har den även hjälpt tusentals människor med att gå ner i vikt. Viktnedgången har lockat allt fler till dieten och tillsammans med LCHF-doktorer så har en hel diet tagits fram med tillhörande recept och böcker om tips inför en lyckad LCHF-diet. Trots det kommer alarmen om dieten, på löpsedlar står det ”LCHF-cancer av dieten” och alarm går ut om tarmcancer av allt köttätande.

Varför alla dessa varningar?

Varför kommer då dessa varningar och blir det inte såhär med det flesta bantningsmetoder kan man tycka. Egentligen är det så att uttalanden och för- och nackdelar alltid finns att tillgå vid en trendig diet. Problemet med LCHF är just forskningsunderlaget som bland annat säger att för mycket kött ger cancer. Fettintaget är det dock delade meningar om och varför man mår så bra på dieten trots de stora mängderna är just för att vi utesluter kolhydraterna som är direkt påverkande på vårt blodsocker. Är det däremot så att man missköter sin diet och äter höga fett- och proteinprodukter som man samtidigt äter en tårtbit lite här och där så är man helt enkelt ute på en slingrande och farlig väg.

Då kan du räkna med att lära dig HLR: