5:2, det allra nyaste eller?

Som vi har talat om många gånger om så är dieter direkt kopplat till trender och vad som är inne just nu. I dagsläget är det 5:2 dieten den som pryder de allra flesta löpsedlar. Dieten som har tagit världen med storm och som får läkarna att tala om alla positiva hälsoeffekter har nu landat i de svenska hemmen. En ny diet som faktiskt funkar eller helt enkelt ett sätt att äta på som vi gjorde från människans första andetag?

salladstallrik nyttig

Trender, dieter, snabba fixar, sockerfritt, glutenfritt, ja tipsen är många och råden desto ännu fler. Ska man äta moroten från fel ände och gå ner i vikt eller räcker det med att dricka citronvatten? Råden har varit många och de flesta väljer att se bort när banan- och barnmatsdieter härjar. Men är 5:2 en del av en hysteri eller är det som många forskare menar, ett mer naturligt sätt att äta? Vi söker recept som passar in i 5:2 dietens fastedagar och www.matklubben.se har bra recept som både är näringsrika och låga på kalorier. Ord som svält har florerat kring dieten och även om det är långt ifrån att svälta sig 2 gånger i veckan så är motsättningarna många. Det man dock gör är att äta ”normalt” 5 dagar i veckan och 2 dagar i veckan fastar man, med ett max kalorimål på 500 kalorier. Det gäller då att göra det bästa av situationen och att fylla sin fastedag med näringsrik mat och bra aktivitet som kopplar bort hungern.

Hälsoaspekter kring dieten

De som har förespråkat sättet att äta på säger att detta påminner mer om det sätt vi i första början åt på. Det var vanligt att inte ha mat i närheten ständigt och därför påminner det mer om hur det var under jägarens tid då man fastade under tiden som det rådde brist på mat. Hälsoeffekterna som läkarna talar om är sänkt blodtryck, jämnare blodsocker och vissa hormoner som sänks. Vare sig man är intresserad av att gå på diet eller om man bara vill äta mer hälsosamt så har matklubben en bra sökfunktion för alla deras 90 000 recept.